تعریف اصطلاحات اندروید

در این مقاله سعی میکنیم اصطلاحات اندروید که رایج هستند و تخصصی سیستم عامل رو خیلی ساده و قابل فهم براتون شرح بدیم . اصططلاحات اندروید شاید شامل چندین و چند لغت باشند که ما در اینجا کلمات رایج و پرکاربرد رو براتون تعریف کردیم .

لیست رایج اصطلاحات اندروید :

  1. رام رسمی (Stock ROM)
  2. رام کاستوم (Custom ROM)
  3. روت (Root)
  4. بوت لودر (Bootloader)
  5. کرنل (Kernel)
  6. ریکاوری (Recovery)
  7. فلش کردن (Flashing)
  8. وایپ (WIPE)
  9. بریک شدن (Bricking)
  10. ریست کارخانه ای (Factory reset)
  11. سافت ریست (Soft Reset)
  12. هارد ریست (Hard Reset)
  13. آپدیت OTA
  14. بکاپ Nandroid
  15. رام اچ تی سی RUU
  16. فست بوت (fastboot)

 

اصطلاحات اندروید

اصطلاحات اندروید


رام رسمی (Stock ROM) :

تعریف اصطلاح اندرویدی “رام رسمی” را میتوانید در مقاله ” رام اندروید چیست ”  بخوانید .


رام کاستوم (Custom ROM) :

تعریف اصطلاح اندرویدی “رام کاستوم” را میتوانید در مقاله ” رام اندروید چیست ” بخوانید .


روت (Root) :

تعریف اصطلاح اندرویدی “روت” را میتوانید در مقاله ” روت گوشی ” بخوانید .


بوت لودر (Bootloader) :

یک خط کد هست که قبل از اینکه حتی سیستم عامل اندروید دستگاهتون بوت بشه اجرا میشه. بوتلودر به صورت معمول قفل هستند برای اینکه شرکت های سازنده هم به خاطر رعایت مسایل امنیتی هم به خاطر دستکاری در گوشی تمایلی به باز بودن اون ندارند. بوت لودر را میتوانید یک ایست بازرسی برای این بخش ها در نظر بگیرید که در صورت باز کردن میتوانید شخصی سازی های مخصوص خودتان را روی هر بخشی اعمال کنید. توجه داشته باشید با باز کردن قفل Bootloader، تمامی اطلاعات ذخیره شده در دستگاهتون پاک میشه و دستگاه به حالت کارخانه ای برمیگرده. باز کردن بوتلودر در اکثر دستگاه ها باعث ابطال گارنتی میشه .تو اکثر گوشی ها و تبلت ها جدید قبل از اینکه بتونید دستگاهتون رو روت یا رام کاستوم روی ان نصب کنید، ابتدا باید Bootloader (اجراکننده بوت دستگاه) اون رو از حالت قفل خارج کنید.


کرنل (Kernel) :

بخشی از نرم افزار که سیستم سخت افزاری رو کنترل میکنه .در حقیقت رابط بین سخت افزار و نرم افزار هست .بعضی از این کرنل ها همراه با روت پیشفرض عرضه میشن .بعضی از سازندگان رام های کاستوم برای همخوانی بهتر رام هاشون بهتون نصب کرنل پیشنهادی رو توصیه میکنند.


ریکاوری (Recovery) :

یک قطعه نرم افزاری جداگانه از اندرویده. یه جورایی میشه نوعی از یک سیستم عامل جایگزین بسیار محدود دونست . با نگه داشتن چند کلید به صورت همزمان میتونید وارد اون محیط بشید. این کلید های ترکیبی برای گوشی هایی از برند های مختلف ( سامسونگ – موتورولا- سونی – اچ تی سی و … ) متفاوت هست . محیط ریکاوری یک سری امکانات ضروری و مفید رو در اختیارتون قرار میده مثل : نصب کاستوم رام ها و آپدیت ها ، وایپ ، ریبوت یا راه اندازی مجدد دستگاه و … محیط های ریکاوری هم به صورت رسمی هم به صورت کاستوم وجود دارند که یک سری امکانات بیشتر رو نسبت به رسمی ها در اختیارتون قرار میدن . به محیط ریکاوری رسمی یا اورجینال گوشی میگن : STOKE RECOVERY
به محیط ریکاوری کاستوم گوشی میگن : CUSTOM RECOVERY ( TWRP نوع مشهوری این کاستوم ریکاوری هاست )


فلش کردن (Flashing) :

فلش کردن چیزی بر روی دستگاه تان، اغلب به معنی نصب آن روی حافظه فقط خواندنی دستگاه است. مثل فلش رام و … . برنامه های قابل فلش معمولا به صورت فایل فشرده zip عرضه می شوند و با استفاده از ریکاوری یا روش های دیگر نصب میشوند .رام ها بسته به اینکه برای چه شرکتی باشند روش های فلش مختلفی دارند .بعضا ازطریق ریکاوری و اگر پسوند اختصاصی داشته باشند از طریق فلشر مخصوص خودشان نصب خواهند شد .


وایپ (WIPE) :

Wipe یا وایپ در زبان انگلیسی به معنی تمیز کردن و در اصطلاح اندرویدی به معنی پاک کردن حافظه ی گوشی از اطلاعات است. وایپ از طریق محیط ریکاوری تو اندروید انجام میشه و شامل چندین بخش و دسته برای حذف هر قسمت هست ، مواردی که به مشکل جدی خوردید تو گوشی یا تبلت که سیستم بالا نمیاد، پیشنهاد وایپ میشه تا سیستم با پاک کردن همه چیز به حالت کارخونه ای در بیاد ، قبل از نصب رام های کاستوم هم پیشنهاد میشه وایپ کنید .


بریک شدن (Bricking) :

یه اصطلاح که میگه دستگاه شما آجر شده ! و از کار افتاده و بدردنخور شده ! به شکل عادی یک دستگاه بریک شده رو میشه با صرف زمان، پشتکار و هوش کافی به زندگی برگردوند . البته همیشه چنین چیزی ممکن نیست ! کلا وقت هایی که گوشیتون رو به صورت تخصصی دستکاری میکنید این ریسک رو هم در نظر داشته باشید حداقل از اطلاعات مهمتون رو دستگاه قبل هر کاری بکاپ پشتیبان داشته باشید .


ریست کارخانه ای (Factory reset) :

از تنظیمات داخل گوشی قادر خواهید بود با انتخاب این گزینه ، تمام محتویات داخل گوشی از جمله برنامه های نصبی ، تصاویر ، موزیک، ویدیو ها و تمام اطلاعاتی که کاربر در گوشی انجام داره رو حذف کنید. تقریبا انگار که تازه دستگاه رو نو از کارخانه تحویل گرفتید.


سافت ریست (Soft Reset) یا Reboot :

یا Cold reboot یا hard reboot وقتی که گوشی هنگ کرد یا در نرم افزاری قفل کرد میتونید با یه سری کلید های ترکیبی مخصوص هر گوشی ، ریبوت کنید و گوشی رو مجددا خاموش و روشن کنید .


هارد ریست (Hard Reset) :

هارد ریست همون ریست کارخانه ای یا ریست فکتوری هست که از طریق محیط ریکاوری انجام میشه . این نوع ریست وقتی به درد میخوره که سیستم عامل در دسترس نباشه و بالا نیاد .برای هارد ریست بايد ابتدا وارد محیط ریکاوری بشيد، چند گزينه وجود دارد ، يکی از آنها Wipe data/factory reset است که کار هارد ریست رو انجام میده .


آپدیت OTA :

مخفف over the air آپدیت هایی هستند کمممکن است حجم تر از رام های رسمی باشند و از طریق اینترنت وای فای خود گوشی میتونید اقدام به دانلود و نصب اون ها بکنید . آپدیت های ota در رام های رسمی فقط در صورتی که سیستم دستکاری نشده باشد و ریکاوری استوک رسمی نصب باشد قابل نصب هستند .


بکاپ Nandroid :

به نوعی از بکاپ گرفتن یا پشتیبان گرفتن از اطلاعات رام ، خود رام و تمام محتویات آن از طریق محیط ریکاوری گویند . برای بازگردانی بکاپ ناندروید از ریکاوری که باهاش بکاپ گرفته شده استفاده کنید منظور نوع ریکاوری هست مثلا twrp .

RUU :

به رام رسمی گوشی های شرکت HTC که به صورت فایل اجرایی ویندوزی است و وظیفه اصلی عملیات فلش رو به عهده داره RUU گفته میشه . در اصطلاح مخفف Rom Upgrade Utility هست . با پسوند exe ، که خیلی راحت رام رسمی رو روی گوشی نصب میکنه.البته نسخه استخراج شده این فایل به صورت Ruu.zip هم موجود هست.

فست بوت (fastboot) :

یه پروتکل ارتباطی بین دستگاه اندرویدی و سایر سیستم عامل ها مثل ویندوز مک لینوکس است.  از طریق اون میشه یک سری فرمان های از قبل معرفی شده رو اط طریق سیستم روی دستگاه اندرویدی اجرا کرد. مثلا فرمان فلش، ریبوت به دانلود مود ، رفتن به بوتلودر ، اصلاح یک پارتیشن و سایر فرمان های تخصصی دیگر که تو تعمیرات و توسعه نرم افزاری و سخت افزاری کاربرد دارند.

لغت یا کلمه ای از اصطلاحات اندروید هست که معنیشو نمیدونید ؟؟ کافی تو قسمت نظرات و دیدگاه ها مطرح کنید تا کمکتون کنیم .

منبع : سایت تخصصی سیستم عامل ها موبلت / * برخی از اطلاعات برگرفته از انجمن تخصصی موبلت